Helle lämmitti Suomen järvet

Tänä kesänä suomalaiset ovat päässeet nauttimaan pitkästä helleputkesta. Tämä on näkynyt myös järvivesien lämpötiloissa. Ihmiset ovat sankoin joukoin päässeet nauttimaan lämpimistä vesistä ympäri Suomen.

Ennennäkemättömän lämmin kesä

Kuluva kesä on ollut todella lämmin. Lämpimästä kesästä huolimatta, järvivedet kuitenkin jäähtyvät nopeasti syksyn tullen ja vielä elokuussakin ollaan päästy uimaan suhteellisen lämpimiin vesiin, mutta pikkuhiljaa voidaan sanoa, että kesä alkaa olla lopuillaan.

Jotkut ovat jopa iloissaan vesien viilenemisestä, sillä järvivesiä on kuumana kesänä piinanneet myös sinilevät. Sinilevien määrä lähti elokuussa laskuun, mutta edelleen sinilevää oli monin paikoin tavallista enemmän. Tämä on saanut monet suomalaiset huolestumaan järviemme tilasta. Pahimmassa tapauksessa sinilevä voi jopa pilata koko uimakesän, sillä paikoin sinilevä tilanne on ollut niin paha, ettei monikaan ole enää uskaltautunut veteen. Sinilevän vaarat tulee aina ottaa tosissaan ja tilannetta tulee tarkkailla.

Joillakin uimarannoilla sinilevästä ollaan kärsitty koko kesä. Myös meressä on esiintynyt runsaita sinileväesiintymiä. Sinilevää on ollut eniten juuri Etelä-Suomen järvissä, sillä helle on koetellut etenkin eteläistä Suomea.

Vedet viilenevät

Pahin sinilevä aika on siis ohi ja vedet ovat alkaneet kirkastua. Myös rannat ovat tyhjenneet, sillä kesälomat ovat suurimmaksi osaksi loppuneet ja ihmiset ovat palanneet töihin ja koulunpenkille. Vedet viilenevät syksyn tullen nopeasti. Tämä tarkoittaa kuitenkin myös levien nopeaa vähentymistä.

Aktiiviset uimarit pääsevät taas nauttimaan uimisesta ilman väen paljoutta viilenevissä Suomen vesissä. Kaikkia ei kuitenkaan järvivesien viileneminen haittaa, vaan jotkut uivat järvissä jopa ympäri vuoden.

Viimeinen kesä on kuitenkin herätellyt monia suomalaisia tiedostamaan järviemme tilan. Monet järvet ovat jo vuosia olleet pahasti rehevöityneitä. Tähän vaikuttaa paitsi kuumat kesät, niin myös vesiin joutuvat kemikaalit ja saasteet, jotka häiritsevät järvien luonnollista tasapainoa. Myös menestystarinoita ollaan kuultu kesän mittaan järvien onnistuneesta puhdistamisesta.

Sinilevä saattaa pahimmassa tapauksessa pilata koko mökkirannan. Moni mökin omistaja joutuu kuitenkin nyt viimeistään heräämään jätevesien asianmukaiseen puhdistukseen, kun uusi jätevesiasetus astui voimaan. Sinileville on kuitenkaan mahdoton tehdä mitään, kun tilanne on päässyt pahaksi. Tulevaisuus näyttää, tulemmeko näkemään uusia hellekesiä tämän kesän mittakaavassa. Lämpöä saattaa kuitenkin riittää vielä syksyn mittaankin.