Hyvinvointimatkailu on ollut viime vuosina kasvava trendi. Myös kotimaassa matkaillessa yhä useampi hakee lomailultaan myös terveellisiä aktiviteetteja. Yhä useammin lomalle halutaan suunnata luonnon helmaan paikkaan, jossa päästään harrastamaan ja liikkumaan luonnossa. Etenkin Järvi-Suomi houkuttaa matkaajaa puhtaan luonnon ääreen.

Järviin liitetään usein ajatus siitä, että niiden ääressä on hyvä ja terveellinen olla. Ulkona oleminen ja puhtaassa luonnonvedessä uiminen tekevät aivan varmasti hyvää niin keholle kuin mielellekin. Järven tuntumassa on mukava olla ja mieli lepää maisemaa katsellessa. Suomen kesä on lyhyt, joten ulkona olemisesta kannattaa ottaa silloin kaikki irti. Tosin moni haluaa nauttia luonnosta ja järvimaisemista ympäri vuoden. Jokaiselle vuodenajalle löytyy omat aktiviteettinsa, eikä luonnossa olon merkitystä kannata unohtaa talvellakaan.

Ihminen kaipaa säännöllisin ajoin luonnon ääreen ja mikä sen parempi paikka kuin suomalainen järviseutu.

Ulkoilemalla terveellisempää elämää

Varsinkin kesällä ulkoilma houkuttaa ihmisiä ulos sankoin joukoin. Ihmiset saapuvat rannoille laumoittain ja järven rannalle lähdetään myös grillaamaan ja viettämään iltaa. Lisäksi suomalaiset melovat, kalastavat ja uivat. Suomi ei varsinaisesti ole ulkoilmakulttuurin esikuva, mutta jos katsoo, kuinka paljon ihmisiä on liikkeellä ulkoilemassa hyvän sään koittaessa, saattaa ihmisten paljoudesta hämmästyä. Kesällä on toki omat aktiviteettinsä mutta myös syksyn ruska ja talvipakkaset houkuttelevat ulkoilemaan. Monasti unohtuu, että me suomalaiset ulkoilemme luonnossa ja veden äärellä ympäri vuoden.

Kesällä uidaan ja talvella järven jäälle pääsee hiihtämään tai luistelemaan. Kulttuurimme Suomessa on siis näiltä osin varsin rikas ja jopa kaupungista pääsee usein luonnon ääreen varsin helposti.

Ulkoilma-aktiviteettejä on siis varsin paljon. Toiset kaipaavat vapaa-ajallaan intensiivisiä liikuntasuorituksia, kun taas toiset suuntaavat ulos lataamaan akkujaan. Moni harrastaa molempia sen mukaan, mitä kulloinkin tarvitaan ja kaivataan.

Ulkoilmalla ja aktiivisella elämäntyylillä on monenlaisia terveysvaikutuksia. Suomen järvimaisemat antavat tähän loistavan ympäristön. Monelle järvi on se paras paikka rauhoittumiselle mutta myös monenlaisen liikunnan harrastamiselle. Järven tai veden äärelle ei arkena välttämättä pääse aivan joka päivä. Tulevaisuudessa hyvinvointimatkailu tulee varmasti kasvattamaan suosiotaan ja Suomessa riittää järviä ja luontoa koluttavaksi.