Sisävesiristeilyt ovat suosittu keino päästä Suomessa järvimaisemiin kesäisin. Matkoja tehdään myös keväällä ja syksyllä. Suomi on tunnettu järvistä, joten ei ole mikään yllätys, että monet kaupungit ja kunnat sijaitsevat nimenomaan vesistöjen rannoilla.

Esimerkiksi Saimaa ulottuu Lappeenrannasta aina Nurmekseen ja Iisalmeen asti. Saimaa on Suomen suurin ja tunnetuin järvi. Aluetta yhdistää historiallinen Saimaan kanava, joka on Lappeenrannasta Viipurin kautta lopulta Suomenlahteen kulkeva vesireitti. Sekä Saimaan että Päijänteen vesireitit tarjoavat parhaat puitteet sisävesiristeilylle. Näillä vesillä kulkee myös monia höyrylaiva-aluksia, jotka parhaimmillaan voivat olla jopa sata vuotta vanhoja.

Tällaisille historiallisille aluksille pääsee jopa majoittumaan. Ne tarjoavat monipuolisia majoituspalveluita tarjoiluineen. Aluksilla pääsee ihailemaan historiaa, sillä monissa aluksissa on edelleen vanhat messinkiset koristeet ja kannet on tehty puusta. Risteilyistä löytyy paljon valinnanvaraa, jokaisen budjettiin ja aikatauluun sopivaksi.

Liikkeelle tunneiksi tai päiviksi

Sisävesiristeilylle voi lähteä vain muutamaksi tunniksi tai jopa useamman päivän ajaksi. Sisävesiristeilyä varten soveltuvia reittejä on Suomessa useita. Esimerkiksi Pielisen pohjoispäästä Nurmeksen tienoilta risteillään Joensuun ja Lieksan kautta aina Savonlinnaan saakka. Savonlinnan kupeesta voi lähteä Suomen pisimmälle sisävesien matkustajareitille, joka päätyy Kuopioon. Myös Päijännettä pääsee matkaamaan höyrylaivassa. Päijänne on Suomen pisin järvi, joten sen vesillä riittää liikennettä.

Leppoisasti risteillen

Jos et ole hakemassa intensiivistä liikunta-aktiviteettia suomalaisten järvien parissa, voi sisävesiristeily olla lempeä tapa ihailla maisemia ja nauttia raikkaasta ilmasta sekä luonnosta. Aluksilla tarjotaan usein suomalaisista puhtaista raaka-aineista valmistettua ruokaa, ja parhaimmillaan risteilyllä pääsee tutustumaan suomalaisiin maisemiin sekä kulttuuriin ja ihmisiin.

Ekologisuus

Höyrylaiva ei liene kaikista ekologisin matkustustapa. Saimaalla on mahdollista matkustaa myös niin sanotulla ekopaatilla. Ekopaatti on sähkökäyttöinen alus, jolla voidaan tehdä pieniä vesiretkiä Saimaalla. Alus on katettu, minkä lisäksi se on myös norppaystävällinen. Se sopii niin luontoristeilyihin kuin romanttisiin risteilyihin. Tälle risteilylle voi lähteä melkein säällä kuin säällä ja asiakas voi itse valita, mihin kohteeseen alus kuljetetaan. Kuljetus tehdään trailerin voimin. Matkaamisesta tekee kenties erityisen hauskan mukana oleva kippari, joka tarinoi ja soittaa haitaria.