Minkä suomalaisen järven rannalla haluaisit mökkeillä?

Joskus saattaa olla hankalaa valita, minkä suomalaisen järven rannalla oikeastaan haluaisi mökkeillä. Valinnanvaraa nimittäin riittää. Suomessa on paljon järviä ja ne vaihtelevat niin sijainniltaan kuin kooltaan. Järvi-Suomi on suosittua aluetta mutta myös niin etelästä kuin pohjoisesta löytyy tarjontaa.

Voi olla paikallaan pohtia, mitä omalta mökkipaikalta oikein halutaan. Haluatko esimerkiksi olla suuren vesistön äärellä vai jossakin pienemmän järven rannalla aivan omassa rauhassa.

Suomalaisilla on mökkejä ympäri maan. Saimaa ja Päijänne

ovat Suomen suurimpia järviä ja niiden rannoilla on monen suomalaisen mökki.

Lähellä vai kaukana

Moni ei halua, että mökki on liian kaukana kotoa, vaan sinne toivotaan pääsevän kesäisin jopa arkena. Toisille taas mökille meno on todellinen irtautuminen tutuista kuvioista, eikä haittaa vaikka sinne olisi tuntien ajomatka. Esimerkiksi pääkaupunkiseutulaisille on myös etelässä paljon mökkitarjontaa, kun taas toisten mökit saattavat olla kaukana pohjoisessa. Monelle tärkeänä kriteerinä on kuitenkin järvenranta ja sauna sen äärellä.

Mökkien varustelu on vuosien varrella parantunut paljon ja etenkin nuoret aikuiset toivovat saavansa nauttia mökillä samoista mukavuuksista kuin kotonakin.

Hinta

Hinta saattaa olla yksi merkittävä tekijä mökkiä valittaessa. Etelä-Suomessa ja suosittujen lomakohteiden rannoilla mökkien hinnat ovat korkeammalla. Kaukaisemmilta seuduilta mökin saattaa saada suhteellisen edullisesti varsinkin, jos on valmis tinkimään varustelussa. Mökkiin sijoittaminen on kuitenkin tärkeä päätös ja moni on valmis laittamaan siihen varoja.

Erämaamökki vai mökki suurten paikkakuntien tuntumassa

Moni haluaa mökkinsä olevan rauhallisella paikalla, mutta kuitenkin hyvien kulkuyhteyksien varrella suuremmille paikkakunnille. Toiset taas haaveilevat kunnon erämaamökistä, joka on kaukana sivistyksestä. Tarpeita ja mielenkiinnon aiheita on monia ja tämä riippuu myös siitä, mitä halutaan päästä harrastamaan. Monelle on tärkeää, että mökiltä pääsee helposti harrastamaan ja erilaisten ulkoilma-aktiviteettien pariin. Toiset taas viihtyvät lähinnä mökkipihalla ja laiturin nokassa, eikä kylillä käynnin lisäksi kaivata muita aktiviteetteja.

Yhteenveto

Järvenrantamökille on Suomessa monia eri vaihtoehtoja, joista jokainen voi löytää omansa. Kannattaa käydä katsomassa lista Suomen suosituimmista järvistä ja pohtia omia tarpeita. Niin mökin sijainti kuin varustelu vaikuttavat yleensä päätökseen.