Retkeilureitit järvien tuntumassa

Järvi-Suomessa on loistavat mahdollisuudet päästä nauttimaan Suomen puhtaasta luonnosta. Niin metsät kuin vedet kutsuvat matkaajia ja alueella on runsaasti eri reittejä retkeilyyn. Mikäli haluaa matkailla kotimaassa, kannattaa ehdottomasti panostaa luonnon tutkimiseen ja siitä nauttimiseen.

Suomen luonto on omassa hiljaisuudessaan valtavan monimuotoinen. Luonnolla on tutkittu olevan monenlaisia terveysvaikutuksia. Mielettömät maisemat eivät jätä ketään kylmäksi ja matkan voi tehdä monella tavalla. Monet valitsevat menopelikseen omat jalat ja toiset lähtevät liikkeelle pyörällä tai kanootilla.

Tuhannet perheet suuntaavat lomalla kohti erilaisia ulkoilureittejä. Reittien varsilla on monenlaisia pysähdyspaikkoja ja lämpimänä kesäpäivänä pääsee myös pulahtamaan kirkkaaseen järviveteen. Retkeilijöille on monenlaisia yöpymismahdollisuuksia ja rohkeimmat lähtevät liikkeelle teltan kanssa. Luonnon keskellä ja veden äärellä koettu tähtitaivas voi olla todellinen elämys. Muutamankin päivän retkeily voi tehdä matkailijaan lähtemättömän kokemuksen. Suomessa on paljon puhdasta ja koskematonta luontoa, ja jokamiehen oikeus takaa pääsyn kaikille.

Retkeilyä ympäri vuoden

Huolimatta kylmistä talvista, retkeilystä päästään nauttimaan ympäri vuoden. Kesällä reittejä on helppo patikoida ja järvien vedet ovat lämpimiä. Kokeilla voi myös maastopyöräilyä ja melomista. Kesäkuumalla kannattaa varata riittävästi nestettä mukaan tai parhaassa tapauksessa päästään juomaan kaikkein puhtainta vettä suoraan lähteestä. Loppukesästä ja alkusyksystä Suomen metsiin ja järvien tuntumaan pääsee keräämään marjoja ja sieniä ja siksi myös syksyllä luonnossa liikutaan ahkerasti.

Talvella lumi peittää maan ja järvet ovat jäässä. Keskitalvi on mitä oivallisinta aikaa retkeillä luonnossa. Järvellä pääsee kokeilemaan retkiluistelua ja lumikenkäilyä. Samalla voidaan ihailla lumen peittämää maisemaa. Talvella pääsee kokeilemaan myös pilkkimistä, mikä saattaa olla eksoottinen kokemus niin kaupunkilaiselle kuin ulkomaan matkaajalle.

Jokaisella on mahdollisuus tutustua Suomen monimuotoiseen luontoon. Esimerkiksi monissa retkeilyreiteissä on omat polkunsa myös liikuntarajoitteisille – näin myös pyörätuolilla liikkuvat pääsevät ihailemaan luontoa.

Pidetään Suomen luonnosta huolta

Viime vuosina ollaan herätty myös ilmastonmuutokseen ja esimerkiksi kuivuus ja maastopalot ovat yllättäneet myös Pohjoismaissa. Onkin tärkeää Suomen kauniin luonnon säilyttämisen kannalta, että ilmastonmuutoksen torjunta otetaan tosissaan, sillä sen vaikutuksia ollaan todistettu jo edeltäneen kesän aikana.