Suomesta löytyy niin isoja kuin pieniä järviä, joiden pariin Suomalaiset kerääntyvät viettämään kesälomaa ja muuta vapaa-aikaa. Keski-Suomi on ehdottomasti järvien kulta-aluetta mutta myös muualta Suomesta löytyy paljon nähtävää ja koettavaa.

Päijänne on Suomen toiseksi suurin järvi ja on jopa 119 kilometriä pitkä. Pitkä järvi sijaitsee Keski-Suomen maakuntien alueella ja on yksi Suomen suosituimmista järvistä.

Päijänteeseen pääsee tutustumaan parhaiten veneillen. Vedestä käsin aistii parhaiten järven kauneuden sekä puhtauden, ja vierailija pääsee ihailemaan vesimaisemien lisäksi jyrkkiä kallioita, hiekkaisia harjuja ja luotoja sekä saaria. Kansallispuisto on myös suosittu paikka, josta pääsee niin ikään ihailemaan kauniita maisemia.

Kansallispuisto

Päijänteen kansallispuisto sijaitsee järven etelä osassa. Tämä upea luonnonpuisto käsittää lähes viisikymmentä saarta ja luotoa. Osa saarista on täysin autioita ja osassa taas on asutusta. Kansallispuistoon kannattaa tutustua veneillen, sillä suurin osa puiston alueista on saavutettavissa ainoastaan vesiteitse.

Tämä kansallispuisto on ehdottomasti yksi upeimmista suomalaisista luontokohteista, ja monet maisemat ovat vailla vertaansa.

Veneillen liikkeelle

Päijänne on nimenomaan suosittu veneilykohde, ja se onkin Suomen pisin järvi, ja käytännössä se halkoo Etelä-Suomen kahtia. Järvellä pääsee siis tekemään vähän pidempiäkin veneretkiä, ja halutessaan voi lähteä vaikka päivien mittaiselle melontaretkelle. Venereissun voi tehdä jopa Lahdesta Jyväskylään saakka. Eikä veneily ole ainoa laji, jota Päijänteellä harrastetaan. Melonnan lisäksi järvellä uidaan, kalastetaan, purjehditaan, joiden lisäksi talvella jäällä voidaan harrastaa erilaisia talvilajeja.

Päijänteen pohjoisosassa voi tehdä veneretken Hulkkionlahdelta, joka sijaitsee Jämsässä, kohti Keitelettä. Etelässä voi taas päätyä aina Lahteen saakka. Jos sinulla ei ole omaa venettä, kannattaa harkita vuokraveneen hankkimista. Toisaalta maisemia voi ihailla myös risteilyn avulla, joita järjestetään järvellä runsaasti. Kaikki voivat siis päästä nauttimaan suomalaisista järvimaisemista parhaimmillaan.

Päijänne ei turhaan ole suosittu lomakohde Suomessa. Järvellä vieraillaan niin kesällä kuin talvellakin ja eri vuodenajoille löytyy omat aktiviteettinsa. Järven ympäriltä löytyy myös paljon puuhaa retkeilijöille ja ulkoilijoille, eikä aina ole pakko lähteä veden päälle. Maisemia voi nimittäin ihalla myös rannalta, jossa päästään myös nauttimaan upeasta luonnosta.