Suomalaiset uivat mielellään järvissä

Suomalaiset uivat mielellään nimenomaan järvivedessä. Ehkä järvillä on aivan erityinen luonne, joka vetää ihmisiä puoleensa. Jos Suomessa haluaa päästä uimaan kesällä järvessä, se onnistuu helposti. Suomessa on yhteensä jopa 187 888 järveä. Varsinkin Suomen keskiosassa on paljon järviä. Keski-Suomessa on paljon esimerkiksi kesämökkejä, ja sitä kutsutaankin osuvasti Järvi-Suomeksi.

Järvet eroavat selkeästi merivedestä. Järven vesi on suolatonta, makeaa vettä. Siten järvessä elää makean veden kaloja ja kasveja. Muun muassa ahven ja lahna ovat järvikaloja.

Saimaa on Suomen suurin järvi ja neljänneksi suurin järvi Euroopassa. Saimaan rannalla sijaitsee moni tuttu suomalainen kaupunki: esimerkiksi Lappeenranta, Mikkeli, Savonlinna, Imatra ja Joensuu sijaitsevat Saimaan rannalla. Saimaa on tunnettu myös Saimaan norpasta, joka on ollut vaarassa kuolla sukupuuttoon. Moni sanoo harvinaisen kohtaamisen tämän eläimen kanssa olevan kuin taianomainen.

Suomalaiset siis todella pitävät järvistään. He uivat ja kalastavat järvissä ja rakentavat mökkinsä järvien rannoille. Järvillä riittää aktiviteetteja myös talvella: järven rannalle voi tehdä vaikkapa luistinradan. Monet uivat järvessä myös talvella avannossa. Silloin järven jäähän tehdään reikä. Etenkin talvella uimaan mennään saunasta, mutta myös kesäisin saunaa käytetään ahkerasti.

Järviä kannattaa suojella

Viime vuosina järvien kunnon osalta ollaan herätty kasvaviin ongelmiin. Erilaiset kemikaalit ja saasteet kuormittavat Itämeren lisäksi myös järviä, ja esimerkiksi rehevöityminen on ollut ongelmana. Moni on sanonut, että

uimavesien pilaantumiselle on tultava loppu, jolloin järvien pilaaminen on lopetettava. Varsinkin pääkaupunkiseudulla on järviä, jotka ovat huonossa kunnossa mutta myös muualta Suomesta löytyy järviä, joiden tila on ollut jopa huolestuttava.

Järvet ovat yksi suomalainen kansallisaarre, joista on pidettävä huolta. Joskus muutokset ovat hitaita, mutta tärkeintä on, että järven elpyminen saadaan käyntiin.

Ei mökkiä ilman järveä

Mökki järvenrannalla on tärkeä osa suomalaista elämäntyyliä. Moni suomalainen suuntaa varsinkin kesällä mökille, rakkaan järven rannalle pois arjen kiireestä ja vilskeestä.

Järvillä on aina ollut erityinen asema suomalaisessa kulttuurissa ja niitä ollaan pidetty jopa suuremmassa arvossa kuin merta. Järvi-Suomen upeat maisemat eivät varmasti jätä ketään kylmäksi. Siksi on tärkeää, että tulevaisuudessa kiinnitämme yhä enemmän huomiota järvien kuntoon.