Suomessa luonto on parhaimmillaan

Suomella on maine maana, jossa luontoa ei olla pilattu. On totta, että täällä on paljon koskematonta luontoa, jota ei olla saasteilla tuhottu. Jos ulkomaalaisilta kysyy, Suomen luonnonläheisyys tulee usein esille. Vaikka moni kaupunkilainen saattaa unohtaa Suomen luonnon merkityksen, ei edes kaupunkilaisen ole vaikeaa päästä nopeastikin luonnon ääreen. Kaupungista pääsee helposti esimerkiksi Nuuksioon, jossa voi edetä metsän lisäksi erämaajärvien luo tuossa tuokiossa.

Puhdas luonto

Puhdas luonto on Suomen paras valttikortti maailmalla. Vaikka esimerkiksi järvien rehevöityminen huolestuttaa, ja olemme saaneet kokea myös saastumisen ja huolimattoman toiminnan seurauksia, on totta, että Suomen järvet ovat monessa paikassa todella puhtaita. Näin myös haluamme asian pitää.

Suomesta ei löydy esimerkiksi Alppien kaltaisia maisemia, vaan maisemat saattavat joskus olla hyvinkin karut. Suomalaisen luonnon eksoottisuus löytyy kuitenkin jostain ihan muualta. Esimerkiksi juuri puhtaus on eksoottista. Saastumattomuus ja vesi ovat ehdottomasti parhaita piirteitä, mitä Suomeen voidaan liittää. Maailmalla puhdas vesi on kova juttu, sillä siitä on jatkuvasti pulaa. Suomessa voi periaatteessa uida missä vain, eikä vesi koskaan ole kovin likaista. Toki kesäisin sinilevät saattavat vaivata, mikä saattaa rajoittaa uimista joidenkin viikkojen ajan. Myös hanavesi on puhdasta juoda.

Puhtaudesta tulee kuitenkin pitää huolta myös tulevaisuudessa, eikä sitä saa ottaa itsestäänselvyytenä. Esimerkiksi juuri levälautat olisi hyvä saada pois vesistöistä ja moni järvi kaipaa puhdistusta ja elvytystä. Kaikilla tulisi olla oikeus nauttia puhtaasta ja kauniista luonnosta sekä vedestä. Suomessa siihen on hyvät mahdollisuudet eikä valinnanvarasta ole pulaa.

Yleinen puheenaihe

Luonnosta puhumiseen törmää nykyään aina, oli kyse sitten taloudesta tai politiikasta. Ympäristön tila on polttava puheenaihe niin maailmalla kuin Suomessakin ja myös täällä olemme joutuneet pohtimaan toimiemme vaikutusta ympäristöömme.

Suomen paras anti on luonnossa ja sen puhtaudessa sekä hiljaisuudessa. Sitä pitää vaalia ja voimme käyttää sitä myös valttikorttina maailmalla. Ympäristön kunnossa ja puhtaana pitämisessä pitää olla vakavissaan, emmekä saa antaa taloudellisten intressien mennä edelle. Suomessa luonto on todella parhaimmillaan ja sen näyttää monimuotoisuutensa jokaisena vuodenaikana hieman erilaisena.