Suomi on oiva kalapaikka

Suomi on maailman vesistöisin maa, joten puitteet kalastukselle ovat täällä erinomaiset. Järvi-Suomi on esimerkiksi Euroopan laajin järvialue. Lisäksi meillä riittää rannikkoa ja jokikilometrejä. Siksi Suomi on monelle kalastajalle oiva paikka päästä oikein kunnon apajille.

Kalastus on aina ollut tärkeä osa suomalaista elämäntapaa ja sillä on täällä pitkät perinteet. Kalastus on suosittu harrastus ja historiassa sillä on ollut tärkeä rooli myös ravinnonsaannin kannalta. Kalastuksessa pääsee luonnon ääreen, pois arjen ja kiireen keskeltä aivan toisenlaiseen maailmaan. Suomessa on harrastukselle laajat vesistöt, minkä lisäksi kalaa on tarjolla runsaasti. Vedet ovat puhtaita ja maisemat upeita. Täällä ei ruuhka pääse yllättämään, vaan kalastuksen parissa pääse maistamaan palasen tilaa ja hiljaisuutta. Kalastamaan pääsee aivan omassa rauhassa, eikä paikalla välttämättä ole ketään muuta.

Millaisia saalislajeja Suomesta sitten oikein saa? Kaikista yleisimmät kalasaaliit ovat valkolihaisia kaloja, kuten ahven, hauki ja kuha. Esimerkiksi ahventa ja haukea löytyy kaikista vesistöistä. Kuha on monen suomalaisen suosikkikala ahvenen ohella. Parhaat kuhapaikat löytyvät Etelä- ja Keski-Suomen järvistä sekä aivan eteläiseltä rannikolta.

Minne päin kannattaa suunnata?

Kuka tietää missä on Suomen paras kalajärvi, voisi kysyä tässä kohtaa. Järvi-Suomen vesistöt houkuttelevat monia kalastajia, mutta myös pohjoiseen lähdetään kalastamaan. Pohjois-Suomessa on hyviä kohteita nimenomaan lohen ja harjuksen kalastajille. Euroopassakin kuulut Teno ja Tornionjoki ovat lohenkalastajan unelmia. Moni kalastaja kuitenkin nauttii etenkin järvessä kalastamisesta sen tunnelman vuoksi.

Kalastusmahdollisuudet ovat joka tapauksessa monipuoliset. Sopivia vesistöjä löytyy niin heittokalastuksen, vetouistelun kuin perhokalastuksen harrastajille. Kalastusta harrastetaan niin kesällä kuin talvella. Avokalastusta pääsee kuitenkin harrastamaan suurin piirtein huhtikuun tienoilta aina marras-joulukuulle saakka. Talvella on lajina pilkintä, jossa on myös aivan oma tunnelmansa. Suomalaiset kerääntyvät myös jäälle kalastamaan termospullojensa kanssa. Aurinkoisena päivänä ei elämä voisi paljon paremmaksi mennä ja aika menee leppoisasti pilkkiessä.

Suomessa kalaan pääsee niin kaupungin laidalle kuin erämaajärvelle suhteellisen helposti. Kannattaa kuitenkin huolehtia, että luvat ovat kunnossa. Yleensä ne ovat edullisia, eikä niitä ole vaikea hakea. Moni lähtee ihan kokonaisille kalastuslomille. Ympäri Suomen vesistöjen varsilta löytyy laadukkaita majoitusvaihtoehtoja, jotka toimivat hyvänä lähtöpaikkana kalastusretkille.